Cookie Menu

Trangen er røget - nu ryger Anders af lyst

MISBRUG. Anders har røget hash i 16 år. Efter et terapiforløb i Settlementets Misbrugsrådgivning har han ikke længere behov for at ryge for at have det godt. Et par joints om måneden har han dog s ...

Forfatter: Anja Berth


Af Anja Berth, abx@berlingskemedia.dk
Onsdag den 13. marts 2013, 15:35

I 1997 var Anders på lejrskole med sin folkeskoleklasse. En af de andre drenge havde fået fingrene i en chillum og en klump hash, og pludselig sad en gruppe drenge og røg sig skæve. Nogle blev dårlige og brækkede sig, men Anders havde det godt. Rigtigt godt faktisk, og han nød den blide rus.

De næste par år fortsatte Anders med at ryge hash en gang imellem - ofte som en social ting sammen med vennerne.

»Jeg er opvokset på Vestegnen, og der var intet at lave i weekenderne, men i stedet for at tage til København i weekenderne mødtes vi hos hinanden og lejede videofilm, spiste chips og drak os fulde og røg os skæve. Der var aldrig nogen af os, der så anderledes på det at ryge hash end at drikke øl,« siger Anders, der i dag er 30 år.


Anders vil gerne være anonym af hensyn til familie og venner, men har valgt at fortælle sin historie til Vesterbro Bladet, fordi han håber, at flere vil få kendskab til mulighederne for gratis terapeutisk hjælp. Foto: Klaus Sletting

Vi sidder i Settlementets Misbrugsrådgivning i Dybbølsgade, hvor Anders i to år har gået i terapi hos psykolog Lone Nielsen. Det vender vi tilbage til. For det varede længe, før Anders erkendte, at han var nødt til at få styr på, hvorfor han røg.

»Efter gymnasiet begyndte jeg at læse på Københavns Universitet, og jeg fortsatte med at ryge joints nogle gange om ugen, ofte sammen med mine venner, mens vi spillede guitar. Men igen følte jeg ikke, at det var ’værre’ end at drikke en halv flaske rødvin. Når rusen havde fortaget sig, kunne jeg næsten alt, undtagen at skrive, men jeg kunne godt læse og i det hele taget klare studiet,« fortæller Anders.

Men en dag gik det op for ham, at der var noget galt.

»Midt i studiet begyndte jeg at blive meget vred. Og jeg kunne ikke finde ud at, hvor den vrede kom fra, så jeg gik op til Studentervejledningen i Fiolstræde, hvor unge studerende kan få hjælp. Studentervejlederen anbefalede mig Settlementets Rådgivning her i Dybbølsgade, og det har virkelig gjort en forskel for mig,« siger Anders, der i dag har en kandidatgrad, et arbejde og ikke mindst en sød kæreste.

»Jeg sagde fra starten i terapiforløbet, at jeg ikke var kommet for at blive vænnet af med at ryge, for det er stadig en ting, jeg nyder at gøre ind imellem. Men at jeg ville have styr på min vrede, og det, der gjorde, at jeg havde behov for at ryge,« fortæller Anders, der efter blot nogle måneder i Settlementets Misbrugsrådgivning, fik det bedre med sig selv og fik hjælp til at finde ud af, hvorfor han var så vred.

»Det er lidt privat for mig, så det vil jeg helst ikke ind på. Det har både noget at gøre med mine omgivelser og med mig selv, men det vigtigste er, at jeg i dag har det godt og har fået styr på nogle af mine ’ting’,« siger Anders og fortsætter:

»Jeg ser stadig ikke mig selv som en hashmisbruger, og der er mange flere, der har langt større forbrug end jeg nogensinde har haft. Men jeg kunne mærke, at jeg var begyndt at ryge som en slags trøst og for at pakke noget væk,« siger Anders, der i dag kun ryger få joints om månenden. Og af ren og skær lyst.

Han efterlyser flere steder som Settlementets Misbrugsrådgivning.

»Der er jo rigtigt mange unge og arbejdsløse, som ikke har råd til at betale 1000 kroner i timen til psykolog. Ligesom jeg ikke havde. Derfor er det fantastisk, at der et tilbud som det her. Jeg har fået og får rigtigt meget ud af det, for det har hele tiden været mig selv, der har skullet formulere, hvad vi skulle tale om. På den måde har jeg ikke fået trukket noget ned over hovedet.«

Settlementets Misbrugsrådgivning er en del af Settlementets Rådgivning, som har eksisteret siden 2007. Der er mellem 30 og 35 psykoterapeutiske forløb om året, og det er fortrinsvis problemer med hashrygning, der er baggrunden for dem, der opsøger terapiforløbet. Lone Nielsen er psykolog og ansat i Settlementet og har haft Anders i terapi.

Er det en falliterklæring at Anders efter to års terapi hos dig ikke er holdt op med at ryge hash? »Vores metode er bioeksistentiel psykoterapi, og vi har ikke fokus på selve misbruget men på de problemer, der ligger bag. Og så længe hashforbruget er drevet af lyst og ikke er en flugt fra virkeligheden, så ser jeg det ikke som destruktivt,« siger Lone Nielsen.

Læs mere om rådgivningen: www.settlementet.dk/radgivning
Se artiklen på Vesterbro Bladets hjemmeside: Trangen er røget