Cookie Menu

Familieterapi

De dybeste og stærkeste menneskelige bånd er dem, som findes mellem børn og deres forældre. Det betyder, at det bedste og værste sker i familien. Når vi har det godt med hinanden, findes der ikke noget bedre, og når der er problemer, kan det føles uudholdeligt og ubærligt. Når noget er næsten uudholdeligt og ubærligt, kan det være meget fristende at lukke øjnene for, hvor slemt det er eller lave en historie om, at det ikke er ens ansvar. Når vi gør det, kan selv indlysende valg og handlemuligheder være svære at se. Derfor kan det være en god idé at lukke et roligt, klogt og åbent menneske ind i familien, som kan hjælpe familien med at se og finde nye handlemuligheder. Det er familieterapi hos Sensetik.

Kom i gang med familieterapi her.

Hvad er familieterapi?

Familieterapi hos Sensetik er en terapeutisk proces, der fokuserer på familiens relationer og på at løse konflikter og udfordringer. Formålet med familieterapi hos Sensetik er at skabe et trygt, åbent rum, hvor alle familiens medlemmer kan fortælle om deres følelser, tanker og bekymringer. Familieterapi kan styrke kommunikationen mellem familiemedlemmer, øge forståelsen for hinandens perspektiver og følelser og udvikle strategier for at håndtere de udfordringer, som mange familier oplever.

Hvem kan have gavn af familieterapi?

Alle familier har store og små udfordringer - også familier, vi ser som velfungerende. Det er en fejlopfattelse, at det kun er familier i dyb krise, der kan have gavn af familieterapi. I virkeligheden kan familieterapi være værdifuldt for mange familier. Eksempelvis for familier:

Det er bare et lille udpluk, og familieterapi kan hjælpe med at forbedre familiens trivsel i flere forskellige situationer.

Kom i familieterapi hos Sensetik

Står din familie overfor udfordringer, der synes at skabe afstand mellem jer? Hos Sensetik tilbyder vi familieterapi, der møder jer, hvor I er. Gennem en dybdegående og omsorgsfuld tilgang arbejder vi sammen for at forstå de underliggende årsager til jeres vanskeligheder, styrke kommunikationen og genopbygge familiens relationer. Så kan I sammen finde vejen til et stærkere og mere harmonisk og dejligt familieliv.

Bestil tid til familieterapi.

Sådan foregår familieterapi hos Sensetik

Den indledende kontakt

Når forældre kontakter en Sensetik-terapeut for at få familieterapi og hjælp til et problem, kan de forvente at blive stillet forskellige spørgsmål:

I vores familieterapi gøres det fra starten klart, at vores erfaring og udgangspunkt er, at forældrene altid er involveret i og har et medansvar for barnets problematik, og at de er centrale for problemernes løsning. Det er derfor afgørende, at forældrene forstår og accepterer, at de, og ikke kun barnet, er deltagere i en terapeutisk proces. Konkret vil det sige, at de er villige til at se på egne fejl og arbejde på at rette dem.

Forældrene vil blive opfordret til at tale åbent med barnet om, hvorfor de synes, at barnet skal snakke med en terapeut. Hvis forældrene er usikre på, hvordan de skal tale med barnet om familieterapi, er det en mulighed og kan være en god idé at gøre det sammen med terapeuten i den første session.

Børn i familieterapi hos Sensetik

Vi arbejder ikke med diagnoser eller andre former for kategorisering af mennesker.
At beskrive et barn, der har det svært, ved hjælp af en diagnose vil sige, at visse problematiske former for adfærd og psykiske tilstande omskrives til en form for sygdom eller fejl i barnet, som det tilfældigvis og uheldigvis er blevet ramt af eller er født med. Det er en tankegang, der placerer barnet som en uheldig stakkel uden mulighed for indflydelse på eget liv. Det efterlader de voksne afmægtige og handlingslammede (og ansvarsfrie) og udløser ofte behandlingstiltag i form af medicin.

I Sensetik har vi derimod erfaret, at børns reaktioner altid er meningsfyldte. I familieterapi er terapeutens opgave at finde meningen, og terapeutens opgave er at hjælpe forældrene til også at forstå meningen. Og i Sensetik er det erfaringen, at alle mennesker kan arbejde med at lære sig selv mere at kende, forstå sig selv bedre og komme til at håndtere sit liv på mere hensigtsmæssige måder – også børn.

I familieterapi hos Sensetik hjælpes barnet og de voksne til at:

Og erfaringen er, at barnet ad denne vej efterhånden får mere og mere mod på at forholde sig til sine vanskeligheder. Når I er i gang med et familieterapiforløb hos Sensetik, vil I opleve, at der bliver talt meget om følelser – hvordan I mærker dem i kroppen, og hvordan I taler om dem derhjemme. Som oftest får både barnet og hele familien et større og mere nuanceret fælles sprog, som gør det nemmere at forstå hinanden.

Hvis barnets vanskeligheder virker forståelige på baggrund af forhold i barnets hverdag her og nu, er der først brug for at forholde sig til det og så vidt muligt ændre disse forhold. Det kan dreje sig om fysisk sygdom i familien, hvordan familien håndterer konflikter, mobning i skolen, dårligt forhold til lærere eller andre vigtige voksne og meget andet.

Hvis dette er tilfældet, er barnet afhængigt af, at de voksne tager ansvar for at ændre på de aktuelle belastende livsbetingelser, før det kan bearbejde sine dybere oplevelser og problemer.

Forholdet mellem barn og terapeut

Den kontakt, som barnet udvikler til sin terapeut, ser vi som en betydningsfuld del af selve familieterapien. Gennem forholdet får barnet nye oplevelser og nye erfaringer med, hvordan man kan være sammen og have det sammen med andre mennesker.

En Sensetik terapeut søger først og fremmest at mødes med barnet og lægger vægten på at være nærværende sammen med barnet, åben overfor barnet og ægte og synlig som person for barnet. Gennem familieterapien vil terapeuten få mulighed for at vise, at han eller hun er til at stole på, ikke snakker over sig, er empatisk, rummelig og respektfuld.

I takt med at fortroligheden mellem terapeuten og barnet vokser, er det vores erfaring, at barnet efterhånden tør fortælle om tanker, bekymringer, følelser og om kropssymptomer, som det ikke tror, andre mennesker kan forstå. Eller som det tror og frygter, kan gøre dets mor og far kede af det, bange eller vrede.

Forældre i familieterapi hos Sensetik

I vores familieterapi ser vi det som en af de væsentlige terapeutiske opgaver at hjælpe forældre til at se med kærlige øjne på sig selv. Ikke mindst at hjælpe med den særligt svære og vigtige opgave at se på sig selv med kærlige øjne, når man begår fejl. En kærlig, tålmodig holdning til sig selv er nødvendig for at være parat til at opdage og erkende fejltagelser og forvirrede handlinger – som er forudsætningen for at kunne rette op på dem.

I familieterapi hos Sensetik hjælpes forældrene til at:

Rammerne for familieterapi hos Sensetik

Et forløb i familieterapi hos en Sensetik terapeut tager tid. Tidsrammen for forløbet er aldrig fastlagt på forhånd, og dette fravær af tidsbegrænsning betragter vi som meget væsentligt for terapien. Erfaringen er, at de allerfleste børn reagerer negativt på tidspres, og man risikerer derfor, at forløbet bliver afbrudt i utide.

Hver enkelt session varer 1-2 timer, alt efter om hele familien er i familieterapi. Typisk er der omkring to uger mellem hver terapi, men intervallerne kan variere temmelig meget – også indenfor det enkelte forløb.

Nogle gange er barnet i individuel terapi alene med terapeuten og andre gange sammen med den ene eller begge forældre. Ligeledes kan forældrene sammen eller hver for sig være i terapi uden barnet. Familieterapi følger ikke en skemalagt procedure, men planlægningen er en fortløbende, fleksibel proces, der styres af, hvad familien og deres indbyrdes relationer har mest brug for.

Indholdet i familieterapien er, hvad barnet kommer med – handlinger, kropslige udtryk og ord. Tegning og leg kan også nogle gange indgå i terapien og være med til at støtte barnets udtryk. Det er vigtigt at tale sammen, men barnet udtrykker sig i høj grad gennem sin generelle adfærd. Barnet er velkommen til at sige alt, og det må gøre alt, så længe det ikke er ødelæggende for personer eller ting. Der kan således være stor forskel på familieterapiens sessioner, alt efter hvordan barnet har det.

Barnet skal vide, at det kan vise og fortælle alt til sin terapeut, uden at terapeuten, uden barnets udtrykkelige samtykke, rapporterer til forældre eller andre. Denne aftale har vist sig vigtig, for at barnet opbygger et tillidsforhold til terapeuten, og de opnår den for terapien nødvendige, tætte kontakt.

Udfyld hvis du vil have svar pr. mail

Udfyld hvis du vil ringes op

Hvad tid vil du gerne ringes op.