Cookie Menu

Parterapi

Kærlighed, parforhold og god kommunikation

I parterapi arbejde vi på at give kærligheden mellem to mennesker de bedste betingelser, så det er kærligheden, der fylder og danner grundlag for samværet i modsætning til spil, afstand og lukkethed. Det er er ikke selve kærligheden eller fravær af kærlighed, der giver problemer. Det er de spil, vi hver især laver med os selv og spiller ud i relationen til den anden, der forstyrrer eller direkte ødelægger samværet.

Vi bruger begrebet spil som en bred betegnelse for det, vi mennesker gør, som ikke er i overensstemmelse med vores egne personlige værdier. Altså handlinger som føles forkerte, hvis vi mærker tilstrækkeligt dybt og relevant efter. Det kan f.eks. være en vane med at irettesætte partneren for meget eller omvendt ikke sige stop, hvis man bliver irettesat for meget. Svaret på spørgsmålet "hvad er for meget?" er, at "det skal du finde ud af ved at mærke efter om det føles godt, det du gør eller lader være med at gøre". Hvis samarbejdet med parterapeuten er godt og man tager det alvorligt nok, så kan man hurtigt komme i gang med at opdage og lave om på den slags forvirringer.

Paradoksalt laves nogle af spillene med en intention om at forbedre noget. Men selve måden at gøre det på, forværrer det, som skulle forbedres. Et helt banalt eksempel er at råbe endnu højere for at få den anden til at forstå noget, selvom al erfaring viser, at det ikke hjælper. Den slags uheldige vaner kan man opdage i parterapi.

Vil I gerne i gang med det arbejde, så kontakt en parterapeut.
Vi har mange i København og på Sjælland, men også på Fyn og i Jylland.

Disse forstyrrende og ødelæggene spil, som vi laver mod os selv og hinanden i vores parforhold, har deres baggrund i det negative selvforhold. Arbejdet med parterapi har derfor meget tilfælles med det øvrige arbejde med mennesker hos Sensetik, som du kan læse om på disse sider.

Læs mere om spil i denne artikel: Filmen Force Majeure set med parterapeutens øjne.

Hyppige elementer i parterapi

Der er dog elementer, som er særligt hyppige. Inden man søger parterapi, har problemerne som regel eksisteret en tid, og begge parter er trætte af konflikter, og der er kort vej til frustration og/eller opgivelse. Man har ofte prøvet at løse problemerne og nå hinanden, men i stedet fået flere konflikter og skænderier eller større og større afstand mellem hinanden, dårligere sexliv, mere og mere tabt fortrolighed og nærhed.

Der er ofte en forudindtagethed og parathed til at se og høre netop den reaktion, man forventer fra den anden. Man vælger tit at opfatte det, som er allermest irriterende eller skræmmende og reagerer på det. Den anden gør det samme, og man får en ond cirkel dynamik.

Giv samtalen kvalitet

Vi oplever derfor ofte, at der nemt opstår misforståelser. Parrets samtale har ofte ikke den langsomhed, ro og omhyggelighed, som er så afgørende for at gøre en vigtig og vanskelig snak konstruktiv. Parterapeutens vigtigste opgave her er derfor selv at være nærværende og ikke blive opslugt af et for hurtigt tempo, men i stedet hjælpe til at give samtalen den nødvendige kvalitet ved at forsøge at holde tempoet nede. I praksis opfordrer en Sensetik terapeut ofte til, at man stopper op, trækker vejret, holder pause, tager sig god tid. Et meget nyttigt værktøj også, når man ikke er i parterapi.

Opgaven for en parterapeut

Parterapeuten har også en vigtig opgave med at opfange misforståelser og videregive sine iagttagelser til klienterne. Måske siger den ene faktisk noget andet end det, den anden hører og reagerer på. Parterapeuten kan i de situationer gribe ind og afbryde en talestrøm og gøre opmærksom på, at det var noget helt andet, der blev sagt, end det, der blev svaret på. Det oplever vi meget ofte i parterapi, så det sker nok også ofte derhjemme.

Netop fordi en Sensetik terapeut har forståelse for den egentlige årsag til problemerne i kærlighedslivet, nemlig det negative selvforhold hos hver af parterne, så arbejdes der jævnligt med den ene af parterne, som om det var en individuel terapi. I denne fase er den anden sædvanligvis tilskuer. I løbet af en parterapi kan der være indflettet flere sådanne længere eller kortere individuelle forløb.

Mange erfarer, at det ofte er brugbart at kombinere parterapi med, at den ene eller begge har et individuelt terapiforløb.

Læs mere: Individuel terapi

Kærlighed er vigtigt

Kærligheden til vores medmennesker er meget vigtig for os og en meget stærk følelse hos mennesker. Derfor kan parterapi være noget af det værste, når det ikke lykkes af skabe kontakt. Men når det lykkes, så er det noget af det skønneste og største, vi kan opleve som mennesker, par - og som parterapeut.

Du finder os flere steder i landet, herunder København, Nordjylland og Fyn.

Find en parterapeut

Eller skriv til os:

Hvis du svares pr. mail

Hvis du vil ringes op

Hvad tid vil du gerne ringes op